На фона на икономическата криза, от началото на тази година в Русия са построени 63 300 броя жилища, като само през февруари са изградени повече от 30 000, сочат официалните данни на руската статистическата служба Ростат.

Според данните общият обем жилищни площи за периода е 5.9 млн. кв. м, което е с 1.1% повече спрямо същия период на миналата година.

През февруари са построени 2.8 млн. кв. м жилищни площи, което е с 7.4% повече спрямо февруари 2008 г., и 9.5 по-малко спрямо завършените 3.1 млн кв. м за предходния януари, става ясно още от изнесените данни.

Общият обем инвестирани средства в строителство на жилища от началото на 2009 г. възлиза на повече от 11.5 млрд. долара, което е ръст с повече от 81.2% спрямо същия период на миналата година.

Според официалните данни на Министерството на регионалното развитие на Русия през изминалата година са били построени около 64 млн. кв. м жилищни площи. Според прогнозите тази година общата площ едва ли ще успее да надмине и 55 млн. кв. м.

Въпреки кризата, търсенето на жилища в големите руски градове, и най-вече в столицата Москва, се запазва високо, затова повечето строителни компании се ориентират към жилищното строителство, сочат специалисти.