Цената на земеделската земя в повечето страни по света е отчела спад през последното тримесечие на изминалата година вследствие икономическа криза, пише property-magazine.eu.

Най-голямо е поевтиняването в страните където търсенето е предимно от големи инвеститори. Нарастващото търсене в някои страни се очаква да продължи да сваля цената, сочат данни от проучвания на Knight Frank.

Във Великобритания през изминалата година, цената на земеделската земя се е повишила с около 16%, като подобно е положението и в САЩ и Канада, сочат данни на консултантската компания. Цените на земята растат, подкрепени от поскъпването в глобален мащаб и силния инвеститорски интерес в сектора на селското стопанство.

Това е причината, поради която въпреки световната криза, земеделската земя продължава да бъде атрактивна за много инвеститори, спрямо цените на недвижимите имоти и парцелите предназначени за строителство.

Други страни, които са богати, но не разполагат с подходящи земеделски земи, като тези от Персийския залив, търсят начини да подсигурят изхранването на населението, като предпочитат да купуват големи земеделски парцели по света.