Продажбите на съществуващи жилища в САЩ неочаквано нарастват през февруари, след като рекордният брой прекратени ипотеки и иззети жилища са довели на пазара търсачи на изгодни сделки, които искат се възползват от ниските цени, пише Bloomberg.

Покупките са нараснали с 5.1%, до 4.72 млн. на годишна основа, в сравнение с 4.49 млн. през януари, показват данни на Асоциацията на агентите на недвижими имоти във Вашингтон. Осреднената цена на жилищата е паднала с 15.5%, в сравнение с година по-рано, което е вторият най-голям спад, откакто се води подобна статистика.

Администрацията на Обама днес обяви подробности по плана за закупуването на токсични активи на стойност до 1 трлн. долара.

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ бележат спад от 4.6% на годишна база през февруари.

Броят на непродадените жилища на пазара би се изчерпал за 9.7 месеца според темпа на продажби за февруари, като цифрата остава, в сравнение с януари.

Осреднената цена на съществуващо жилище е намаляла до 165 400 долара, в сравнение със 195 800 долара през февруари година по-рано.

Препродажбите на еднофамилни къщи са нараснали с 4.4%, до 4.23 млн, докато тези на апартаменти са скочили с 11.4%, до 490 000.

Продажбите на домове в САЩ падат от 2005 г., а цените досигнаха своя връх през 2006 г. Индексът S&P/Case-Shiller, следящ цените на жилищата в 20 метрополисни района в САЩ, отчита рекорден спад от 18.5% през декември.

Броят на прекратените ипотеки и иззетите домове е скочил с 30% през февруари, в сравнение с година по-рано, според RealtyTrac Inc. Общо 290 631 жилища са получили предизвестия или са били иззети от собствениците им.

Администрацията на Обама планира да използва до 100 млрд. долара от плана за спасяване на финансовата система, който е на стойност 700 млрд. долара, за да даде начало на публично-частно партньорство за закупуването на неликвидните активи и заеми на банките. Властите също така обещаха да похарчат 275 млрд. долара, за да помогнат на 9 млн. американци да останат в домовете си и да ограничат нарастването на броя на прекратените ипотеки и иззетите домове.