Хърватската строителна компания Matica stanogradnja, собственост на Association of Croatian Public Service Unions, обяви, че планира да построи 800 евтини жилища до 2011 г., пише Croatian Times.

Компанията е закупила с тази цел терен с площ 26 000 кв. м в местността Rudes в покрайнините на столицата Загреб за 10 млн. евро от частен собственик, пише хърватският ежедневник Poslovni dnevnik.

Инвестицията за построяването на жилищата се изчислява на 60 млн. евро, става ясно още от съобщението.

Веднага след обявяването на проекта броят на заинтересованите сериозно се увеличи, като от Matica stanogradnja не вярват да имат някакви проблеми при продажбата поне на 80% от жилищата.

Водачът на Croatian Public Service Unions Ален Яничич каза, че вече има няколко контакта с строителни компании, които имат желание да участват в строителните работи по някоя част от мащабния жилищен проект.

"Теренът за строителството на жилищата е закупен с помощта на кредит, и аз се надявам, че бързо ще получим помощ от солидни инвеститори. Нашето предимство е, че вече имаме сериозен интерес от страна на купувачи, защото цените, които предлагаме, са доста ниски за Загреб. Най-високата цена, която имаме в офертата си, е 1 450 евро за кв. м", казва още Яничич.

За сравнение, средната цена на новите апартаменти в Загреб е около 1900 - 2000 евро за кв. м.