Как ще се променят лихвите и да чакаме ли оскъпяване на кредитите ни и съответно обезценяване на спестяванията ни заради финансовата криза? Според Асоциацията на банките в България възможностите за увеличаване на лихвите по депозитите вече са изчерпани.

Банкерите отчитат, че в момента лихвите за парите, които държим на депозит, са най-високи поне за последното десетилетие. Добрата новина е, че да държиш парите си в банка сега е по-изгодно от много време насам.

Лошата новина е за хората с кредити, защото когато банката купува от нас парите по-скъпо, след това ги продава по-скъпо под формата на заеми.

За прогноза как ще се променят лихвите потърсихме Асоциацията на банките в България. В момента единствената възможност да бъдат намалени лихвите по кредитите е като се свалят лихвите по депозитите, казва управителят на Пощенска банка и член на УС на асоциацията Асен Ягодин.

"Кредитните лихви са в пряка връзка с депозитните, а там потенциалът се изчерпа, така че и при кредитните можем да кажем, че такъв потенциал няма. Но в края на краищата достигнахме нива, които от тук нататък ще бъде трудно обслужването на кредитите - така че нито банките, нито клиентите имат полза от вдигането на лихвите", каза банкерът.

На въпрос дали да се очаква, че кредитите ще поевтинеят, Ягодин отговори, че пазарът ще покаже дали ще има покачване на лихвите по кредитите в лева, тези в евро ще се запазят на сегашните нива до края на годината.

Промяната на лихвените нива - и по вложените, и по заетите пари, зависи от индивидуалната политика на отделните банки. А това доколко тясна ще продължи да бъде връзката между лихвите по депозитите и по кредитите у нас зависи и от агрегатното състояние на международните пазари.

Това, което може да се случи, но то не зависи от местния пазар, е едно размразяване на международния капиталов пазар. Оценката на България, като справяне с кризата, е доста по-висока от останалите страни в региона. На фона на тази оценка се надявам скоро международните финансови институции да оценят още по-високо страната ни и капиталите отново да потекат насам.

Банкерите не се ангажират с момент, в който лихвите по депозитите ще започнат да падат. Напомнят, че процентът, при който клиентът е подписал договор, е защитен за периода на договора. Това означава, че имате гаранция за днешната лихва за следващите месец, 3 месеца, половин или една година - в зависимост от вида на депозитите ви след това ще сте по новите нива. Така че съветът е, ако отдавна отлагате да внесете парите на влог - направете го сега.

През последните седмици няколко централни банки понижиха основаната си лихва. С тази мярка те целят да стимулират икономиката чрез по-лесни кредити.

В началото на месеца се засилиха опасенията, че спадът в икономическия растеж в Еврозоната и в целия Европейски съюз ще бъде по-сериозен, отколкото се предполагаше.

Според статистиката на БНБ към януари депозитите на граждани са се увеличили с 1.5% и продължават да бъдат най-големият източник на финансиране на банковия бизнес. Общо като сума депозитите са над 41.5 млрд. лв. Кредитите също към януари са 56.677 млрд. лв.

Източник: bTV