В началото на имотната криза изглеждаше, че луксозните имоти остават не толкова засегнати, но през последното тримесечие на миналата година цените отчетоха спад почти навсякъде.

На годишна база, малко под 50% от луксозните дестинации по света са успели да отчетът положителен ръст през изминалата 2008 г. , сочат последни данни от проучване на Khight Frank.

Цените на имотите в Дубай са отчели ръст с 11% за първите 9 месеца от миналата година, но през последното тримесечие са спаднали с 19%. Според статистиката на PIRI Монако продължава да води в класацията за най-скъпа имотна дестинация, следвана от Лондон и Манхатън (Ню-Йорк).

"Последните данни от доклада, описват една доста мрачна картина за пазара на луксозни жилища по света. Все пак, е нормално при криза и ограничено кредитиране купувачите да се насочат към по-евтиния сегмент"- казва Лиам Бейли - директор на отдела за жилищни проучвания към Khignt Frank.

Вече е ясно, че дори най-привлекателните имоти по света няма да останат имунизирани срещу световната финансова криза - допълва още Бейли.