През последните месеци пазарът на недвижимите имоти е в застой, за който има обективни причини. Върху него изключително силен натиск оказва икономическата и финансова криза. У нас тя засегна най-сериозно строителния бранш, а в последствие и търговията с недвижими имоти, каза в интервю председателят на Национално сдружение „Недвижими имоти" Лъчезар Искров.

Кризата започна да се усеща в тази сфера още през ноември 2008 година. Сега на пазара оперират само хора, които разполагат с „живи пари", свободни финансови ресурси.

Предлагането се увеличава, защото се включват и имоти от вторичния пазар. Нормално е хората, искащи да закупят жилище или офис, да изчакват със сделката, надявайки се, че цените ще паднат значително. Качественото строителство ще запази цената си, спад ще има само при некачественото и там, където е калкулирана голяма печалба без основание, прогнозира експертът.

Нормално е при липса на сделки за закупуване на имоти да се повиши предлагането на такива под наем. На свой ред повишеното предлагане доведе до спад в цените на наемите на жилища и офиси, каза Искров.

Според него дългосрочна прогноза за състоянието на пазара на недвижими имоти е трудно да се направи. Все пак Лъчезар Искров предположи, че дъното на кризата ще бъде достигнато през лятото, след което може да се очаква началото на бавно излизане от нея.

Източник: БНТ, Снимка: БГНЕС