Deutsche Bank ще бъде печеливша и през тази година, ако световната икономика, финансовите пазари и регулаторната среда се развият според очакванията, пише Reuters, цитирайки главния изпълнителен директор на банката Йозеф Акерман.

"С удоволствия мога да съобщя, че банката записа добро начало на 2009 г.", казва Акерман в годишния отчете на банката пред акционерите, добавяйки, че бизнес моделът на водещата германска банка остава в сила.

Той очаква индустрията да се сблъска със сериозни предизвикателства през тази година, но че има има добра възможност банковата индустрия да се възстанови поне частично през 2010 г.

Акерман, чието възнаграждение е намаляло от 14 млн. евро през 2007 г., до 1.4 млн. евро миналата година, също така заявява, че банката няма нужда да набира капитал на този етап.

В началото на февруари Deutsche Bank прогнозира мрачно бъдеще за световната икономика, след като някогашният двигател на дейността на банката - търговията с дългови ценни книжа, се срина и финансовата институция обяви загуба за 2008.

Акциите на Deutsche Bank отчитаха 4.6% ръст в цената, до 32.10 евро за брой към 9:07 часа във Франкфурт. Книжата са се оскъпили с 53% през този месец, давайки на банката пазарната стойност от 18.1 млрд. евро.