Първа копка на рехабилитацията на пътя между пернишките села Дивотино, Люлин и Големо Бучино ще бъде направена утре, съобщиха от общината. Селищата са разположени в подножието на Люлин около новостроящата се едноименна магистрала. Рехабилитацията се осъществява по оперативната програма "Регионално развитие". Стойността на проекта е 4.266 млн. лв.

Реконструкцията на пътя извън населените места се финансира от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. В селата рехабилитация на шосето ще направи община Перник.

Пътят, свързващ трите села, е тесен. Изключение прави само част от трасето между с. Люлин и с. Големо Бучино, покриващо се с шосето между Перник и Суходол. Участъкът обаче е дълъг не повече от половин километър. При реконструкцията ширината на пътя между трите села ще стане шест метра.

Подготвителният период приключи през януари. Изготвени са графици, направено е оразмеряване на трасето. Същинската реконструкция ще продължи до юли. На финала одитори ще направят оценка на свършената работа. Обектът трябва да бъде завършен за десет месеца. Изпълнението му е възложено на кюстендилска фирма.

В подписка жителите на селата Люлин, Дивотино и Големо Бучино настояват да бъде направено отклонение от магистрала "Люлин" за трите села. При първоначалния проект то не бе предвидено. Това означава, че за да стигнат до столицата, хората трябва да преминат през Перник. Така разстоянието и времетраенето на пътуването се увеличават двойно.

Отклонението за Големо Бучино вече се проектира. За изграждане на пътен възел обаче все още не е открито финансиране.

Източник: БТА