Следващото заседание по делото за "Софийски имоти" е на 25 май. Тогава ще бъдат разпитани 14 свидетели, реши днес Софийският градски съд.

Магистратите отказаха да върнат делото на прокуратурата. Искане за това направи защитата на подсъдимите с мотива, че са допуснати грешки в обвинителния акт.

Дружеството предяви молби до съда за това да се явят като граждански ищци и предявиха искове на обща стойност около 2 милиона лева. Молбата им не бе уважена от съда, тъй като исковете са предявени солидарно към всеки един от подсъдимите, а обвиненията срещу тях са лични, а не в съучастие.

На съдебното заседание не бяха изменени мерките за неотклонение на двама от подсъдимите - Милен Минчев и Петър Савов, в парични гаранции от хиляда лева, вместо 10 000 лева.

Обвинителният акт по делото за "Софийски имоти" касае 15-ина сделки за магазини, незастроени терени и един апартамент. В него, освен към членове на ръководството на дружеството, има обвинения и към оценители, които са занижавали многократно под реалните цените на продадените имоти.

Щетите, нанесени на дружеството, са на стойност малко над 2 милиона лева. Обвинения са повдигнати и срещу бившите членове на Съвета на директорите на "Софийски имоти" Симеон Симеонов, Милен Минчев, Стоян Янев, Любомир Иванов, Ина Станчева и Емилия Бакърджиева. Обвинителният акт е и срещу бившите изпълнителни директори Тошко Добрев и Петър Савов. Сред обвинените са и лицензираните оценители Милена Владимирова, Николай Даулов, Маргаритка Григорова-Николова, Светослав Симеонов и Детелина Мильова за даване на невярна оценка или заключение за стойност на имуществата.

Източник: БТА

Още по темата:

Имало грешки в обвинението по делото за "Софийски имоти"