Молбите за ипотечни кредити в САЩ през миналата седмица са нараснали за трета поредна седмица, след като спадът по-лихвите доведе до вълна от рефинансирания и насърчи покупките, информира Bloomberg.

Индексът, следящ броя на заявленията за жилищни кредити или за рефинансиране на заеми на Асоциацията на ипотечните банки (MBA), е скочил с 32%, до 1 159.4 пункта през седмицата приключила на 20 март, в сравнение с 876.9 пункта в предходната седмица.

Фиксираните лихви по 30-годишните ипотечни кредити падат до рекордно ниско ниво през миналата седмица, казват от групата, което е насърчило собствениците да рефинансират ипотеките си, за да намалят месечните си вноски.

Делът на заявленията за рефинансиране е нараснал до 78.5% от всички, в сравнение със 72.9% в предходната седмица.

Средният лихвен процент по 30-годишните ипотеки е паднал до 4.63%, което е най-ниското му ниво откакто започва да се води подобна статистика през 1990 г. Нивото му в предходната седмица е било 4.89%.

При настоящия лихвен процент, месечните разходи по заем от 100 000 долара възлизат на около 514 долара, което представлява с 69 долара по-малко в сравнение със същата седмица година по-рано, когато лихвата е била 5.74%.

Средният лихвен процент по 15-годишните ипотеки е намалял до 4.48%, което е най-ниското му ниво от юни 2003 г.

Миналата седмица Федералният резерв обяви план за увеличаването на покупките през 2009 г. на ценни книжа обезпечени с ипотеки с до 750 млрд. долара. Централната банка също така обяви, че ще изкупи държавни ценни книжа на стойност до 300 млрд. долара през следващите шест месеца.

Цените на жилищата в САЩ са паднали с 6.3% през януари в сравнение със същия месец година по-рано, като това беше най-малкото понижение от пет месеца.