Акционерите на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ решиха да разпределят 7.26 млн. лв. от миналогодишната печалба като дивидент. Нетният финансов резултат на фонда за 2008 г. достигна 13.74 млн. лв., а печалбата му за разпределение надхвърля 7.77 млн. лв., като 93.5% от нея ще бъдат разпределени под формата на дивидент от 13 стотинки на акция, съобщиха за Profit.bg от компанията.

Да припомним, че преди година акционерите гласуваха да разпределят 8 млн. лв. под формата на дивидент, като при капитал от 50.7 млн. лв. брутният дивидент възлезе на 15.779 стотинки. В резултат на увеличение на капитала, днес той достига 55.83 млн. лв.

През изминалата година дружеството приключи 173 договора за продажба на апартаменти за общо 35.36 млн. лв. и сключи нови договори за 205 апартамента с обща стойност 44.5 млн. лв.

Общото събрание овласти Съвета на директорите да закупи две офис сгради - Хил тауър бизнес център и ФПИ - бизнес център, в изпълнение на стратегията на дружеството за увеличаване на дела на инвестиционните имоти в портфейла, и постепенното му превръщане в класически АДСИЦ. Имотите са с отлична локация и напълно отдадени под наем с гарантирани договори, като цената им е съответно 17 млн. евро. и 10 млн. евро.

„Очакваме включването в портфейла на сгради, които носят добър постоянен доход да повиши сериозно атрактивността на акциите на дружеството и да увеличи ликвидността им", каза Маню Моравенов, изпълнителен директор на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ.

Акционерите избраха първия одитен комитет с мандат 4 години, в който влиза един представител на миноритарните акционери. Това ще увеличи прозрачността и възможностите за контрол от страна на институционалните инвеститори.

Компанията обяви първите си прогнози за настоящата година, които имат консервативен характер, предвид икономическата конюнктура. Според тях дружеството очаква да реализира 2 млн. лв. печалба за разпределение през 2009 г.

Основен акционер е ФеърПлей Интернешънъл АД с 66.8 % дял в капитала, останалите акционери са институционални инвеститори (10 пенсионни, 20 договорни фонда и инвестиционни дружества) и над 270 физически лица и юридически лица, дребни инвеститори.

Днес не се сключиха сделки с акциите на фонда. Вчера се изтъргуваха 750 лота, при средна цена от 0.51 лв.