Покупките на нови домове в САЩ неочаквано са нараснали през февруари, след като падащите цени и по-ниските лихвени проценти по ипотечните кредити са привлекли купувачи на пазара, пише Bloomberg.

Продажбите са нараснали с 4.7%, до 337 000, в сравнение с 322 000 през януари, показват данни на Министерстовто на търговията. Осреднената продажна цена е паднала с 18%.

Търсенето на нови жилища е ограничено от най-високия ръст на безработицата от четвърт век и намаляващото богатство на домакинствата, които са знак, че пазарът може да остане в рецесия, докато мерките за намаляване на лихвите и ограничаване на просрочените ипотеки не започнат да действат. Продажбите на същствъващи домове неочаквано са нараснали през миналия месец, след като купувачите са търсили изгодни сделки предвид ниските цени.

Осреднената цена на новите жилища е намаляла в сравенние с предходната година до 200 900 долара, което е най-ниското ниво от декември 2003 г.

Продажбите на нови домови бележат спад от 41% в сравнение с февруари 2008 г.

Броят на непродадените домове е намалял. Броят на жилищата, които са обявени за продажба е паднал до 330 000.

Продажбите през февруари се оглавяват от 9.7-процентен ръст в южните щати и 6.6-процентно увеличение в западните щати.

Покупките на съществуващи домове са нараснали с 5.1%, до 4.72 млн. в сравнение с 4.49 млн. през яуари, показха данни на Асоциацията на агентите на недвижими имоти от 23 март. Осреднената цена е паднала с 15.5% на годишна база, което е второто най-голямо понижение в историята, а делът на продадените къщи, които преди това са били иззети от собствениците им възлиза на 45% от всички продажби.

Продажбите на съществуващи домове съставляват 90% от жилищния пазар.

Броят на заявленията за ипотечни заеми в САЩ е нараснал, след като по-ниските лихвени проценти по заемите доведоха до ръст в рефинансирането. Индексът, следящ броя на заявленията за жилищни кредити или за рефинансиране на заеми на Асоциацията на ипотечните банки (MBA), е скочил с 32%, до 1 159.4 пункта през седмицата приключила на 20 март, в сравнение с 876.9 пункта в предходната седмица.