Въпреки световното икономическо забавяне, жилищният пазар в Истанбул продължава да отчита положително развитие, сочат данни от проучване на Jones Land LaSalle.

Строителството на нови жилища поддържа стабилни нива от началото на тази година, а търсенето продължава да изпреварва предлагането, пише Europe-re.

Изчисленията на експерти показват, че до 2015 г. най-големият турски град ще се нуждае от 250 000 жилища годишно, докато прогнозите за предлаганите жилища не надвишават 180 000, става ясно още от изнесените данни.

Жилищният пазар в града има големи възможности за развитие през следващите 5 г., като населението непрекъснато се увеличава и до 2015 г. се очаква да достигне 14.5 млн. души, което ще увеличи търсенето на домове казва, директорът на турското представителство на Jones Lang LaSalle - Ави Алкас.

Средната класа, която е най-многобройната част от населението, започва все повече да инвестира в закупване на имоти. Може би кризата ще успее да повлияе на някои луксозни жилищни проекти през следващите няколко години, но като цяло пазарът остава много стабилен, допълва още Алкас.

Малкото свободни терени в централната част на града и високите цени принуждават

предприемачите да се ориентират към периферните части на града, където се изграждат нови модерни комплекси.