Акциите на най-големият в света брокер на недвижими имоти - CB Richard Ellis Group Inc., поскъпнаха с 64% вчера до ниво от 4.92 долара за брой, след като вчера бе повишена инвестиционната оценка на компанията на "overweight" от инвестиционната банка JPMorgan Chase & Co.

Разрешеното ниво на левъридж на брокера ще бъде повишено на 4.25 от 3.75 до март 2011 година, а лихвеният процент ще се понижи до 2 от 2.25%, съобщиха от компанията вчера.

Акциите на CBRE бяха най-добре представящите се от индекса Standard & Poor's 500 вчера. Това бе и най-голямото повишение при компанията в рамките на ден от юни 2004 година насам.

За последните дванадесет месеца акциите на компанията са загубили значителните 77% от стойността си, следствие на финансовата и имотната криза, която се разпростря в целия свят.

Изключително силно засегнати от ограничаване на финансирането бяха имотните брокери, чиято активност се понижи значително.

Трудният достъп до финансиране, както и повишената цена на заемния капитал бяха сред основните причини за замразяването или отлагането на много проекти.

В началото на март CB Richard Ellis Group (CBRE) обяви, че компанията е сключила договор за асоциирано партньорство с MBL, водеща консултантска компания в България в сферата на бизнес имотите.

Този договор ще засили още повече присъствието на CBRE в Централна и Източна Европа, след като миналата година групата придоби Eurisko Consulting в Румъния и сключи партньорство с Atria Group в Гърция.

Партньорството с MBL ще подсили европейската мрежа на CB Richard Ellis и в частност нейната способност да предостави водещи услуги в сферата на бизнес имотите в целия регион (ЦИЕ), както на местни така и на международни клиенти.