Orco Property Group е подала заявление за съдебна защита от кредитори, печелейки ценно време в продължаващите й опити да набере свежи средства чрез акционерите и от продажбата на активи, информира Reuters.

Регистрираният в Люксмбург строителен предприемач, който през този месец забави публикуването на годишните си резултати, също така трябва да рефинансира 88 млн. евро задължения, чиито падеж е през тази година.

Централата на Orco е във Франция, но компанията развива дейност в Източна Европа. Orco ще започне преговори с кредитори и потенциални инвеститори в опит да подсили баланса си.

Защитата от кредитори, издадена от френски съд, е валидна за период от шест месеца, след което може да бъде подновена.

"Тази мярка ще даде време на ръководството на Orco да възстанови финансовото здраве на групата и да напредне в дискусиите с финансовите й партньори, които вече са започнали", според главния изпълнителен директор Жан-Франсоа От.

Светоната криза засегна имотните пазари в Централна Европа и накара банките да затегнат условията за кредитиране, което пък се отрази на строителните предприемачи, които бяха инвестирали сериозно в региона.

Orco разполага с проекти за офис сгради, жилищни сгради и хотели в Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Германия и Хърватия.

Компанията ще пренасочи фокуса си отново върху основните градове, в които разива дейност, като Прага, Берлин, Варшава, Будапеща и Братислава.

Групата отчете годишни приходи от 299 млн. евро за 2008 г., което представлява ръст от 10%, и обяви, че очаква приходи в размер най-малко на 277 млн. евро през тази година.

Компанията е продала активи на стойност 186 млн. евро миналата година и е рефинансирала 100 млн. евро от 188-те млн. евро от задълженията си, които са с падеж през 2009 г.

Акциите на Orco са се обезценили с 89.4% през последните 12 месеца. Днес от Пражката фондова борса обявиха, че са спрели от търговия книжата на компанията, които също така се търгуват във Варшава, Париж и Будапеща.