Водещата австрийска банка Raiffeisen, която развива дейност в 17 източноевропейски страни, през 2009 г. ще запази обема на кредитирането в Източна Европа на установеното по-рано равнище, предаде ИТАР-ТАСС.

Съобщението на банката изненада анализаторите, които прогнозираха, че през следващите месеци Raiffeisen силно ще намали дейността си в региона.

През 2008 г. банката е отпуснала кредити на клиенти от източноевропейските страни за 57.9 млрд. евро (78,6 млрд. долара), отбелязва ИТАР-ТАСС.

През 2009 г. поделенията на банката в Източна Европа са в сложна ситуация, тъй като страните в региона пострадаха тежко от икономическата криза.

Ръководството на Raiffeisen обаче обяви, че не само ще остане на източноевропейския пазар, но и ще запази обема на кредитирането.

Raiffeisen преговаря с Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка за получаване на големи кредити, включително и за подразделенията в Източна Европа.

По-рано от банката обявиха, че консолидираната нетна печалба след приспадане на данъците и миноритарните участия се е увеличила със 17% през 2008 г. до 982 млн. евро, с което институцията успява да достигне прогнозите си, направени през миналата година.