Ръстът на кредитирането на гръцките домакинства е намалял през февруари, но все още остава двуцифрен (10.3%) на годишна база, в сравнение с 11.83% през януари, информира Reuters, позовавайки се на данни на централната банка на страната.

Резкият спад на икономическата активност и по-затегнатите условия за кредитиране намаляват темпа на растеж, който движеше потреблението и икономическия растеж в Гърция и повиши печалбите на банките.

Гръцката икономика, която съставлява около 2.5% от тази на Еврозоната, се очаква да нарасне само с 0.2% през 2009 г., според прогнозите на ЕС. Икономиката на страната отчиташе 4-процентен ръст години наред. Отпуснатите кредити на домакинствата са нараснали с 259 млн. евро през февруари, докато стойността на ипотечните кредити е нараснала с 9.6% на годишна база , или 190 млн. евро, в сравнение с ръст от 10.6% през януари.

Потребителските кредити са се увеличили с 12.3%, или 107 млн. евро, след ръст от 14.7% през януари.

От централната банка обявиха, че ръстът на икономиката тази година може да се окаже по-малък от прогнозираните от финансовата институция наскоро 0.5%.

Гръцките власти желаят темпът на кредитирането да остане над 10% тази година и подготвиха пакет в подкрепа на банките на стойност 28 млрд. евро, за да поддържат адекватно ниво на финансиране в икономиката.

От централната банка също така съобщават, че ръстът на кредитирането на бизнеса също се забавя до 15.3% на годишна база през февруари в сравнение със 17.2% през януари.