Международният валутен фонд /МВФ/ се споразумя с основните чуждестранни банки, представени в Румъния, да не изтеглят капитала си от тази страна, съобщи агенция Медиафакс.

МВФ е получил писменото съгласие на осем основни чуждестранни банки с клонове в Румъния, че няма да изтеглят капиталите си. Това е станало на среща вчера във Виена.

Представителите на тези банки от Австрия, Италия, Франция и Гърция са се ангажирали да участват в програмата за икономическо съживяване на Румъния и да снабдят с допълнителни средства клоновете си в Румъния, където е необходимо.

На срещата във Виена са участвали представители на МВФ, Европейската комисия, Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ и Европейската инвестиционна банка заедно с президентите на Ерсте груп, Райфайзен интернешънъл, Сосиете женерал, УниКредит, Юробанк ИЕфДжи, Националната банка на Гърция, Алфа банк, Пиреус банк и подуправителят на Националната банка на Румъния Флорин Джеорджеску.

Представителите на банките са приветствали споразумението за външно финансиране, договорено от Румъния с МВФ, ЕС, Световната банка и ЕБВР и са на мнение, че то ще консолидира финансовата и макроикономическата стабилност на Румъния.

Източник: БТА