Строителните компании в Пловдив са най-сериозно засегнати от финансовата криза. Продажбите на апартаменти удариха дъното. В момента инвестиционните компании отчитат продажби на един апартамент месечно, докато преди няколко месеца са продавали по 20-30. За да раздвижат финансовия пазар, строителните компании започнаха да предлагат нетрадиционни похвати.

Към момента в Пловдив се предлагат хиляди новопостроени жилища. Купувачи обаче няма заради липсата на кредитиране от страна на банките. За да влязат във фирмите свежи пари, строителните компании започнаха да отдават под наем новопостроените апартаменти.

"По целия свят хората живеят под наем и особено в Западна Европа има компании, които печелят именно от отдаване на апартаменти под наем и явно това е бъдещето", коментира Васил Караилански, собственик на инвестиционна компания.

От фирмите признават, че това ще е само временно решение,докато отмине кризата. Друга крайна мярка, която предлагат, е да се живее в нов апартамент близо две години и половина, като се платят само 10% от стойността. През това време няма да се плаща дори наем.

"До тези 30 месеца младите семейства трябва да си уредят финансирането, надяваме се до-тогава банките да се раздвижат и да отпускат кредити, за да се купи жилището", обяснява Караилански.

Цените на имотите няма да падат, прогнозират инвеститори. Те очакват кризата да отмине след година и апартаментите дори да поскъпнат.

Източник: bTV