Изминалата година бе рекордна по отношение на изграждането на търговски центрове в Европа, с фокус върху средноголемите такива, сочи изследване на Jones Lang LaSalle.

Изградени са били над 300 търговски центъра с общи площи от 7.9 млн. кв. м, като отново най-голям брой са били завършени в Русия, която допринася за 13% от общите търговски площи.

Силна година е преживял пазарът и в Турция, с близо 1 млн. кв. м завършени търговски площи в страната.

Както и през 2007 година страните от Централна и Източна Европа са доминирали при новите търговски площи, като на тях са се падали 55% от тях.

Въпреки кризата и през тази година на пазара в региона ще излязат няколко големи проекта, които са към своя краен етап на завършване.

Обемът на новопостроени площи през тази година обаче, се очаква драстично да намелее на фона на имотната и финансова криза развихрила се с пълна сила в Европа.

Процесът е напълно нормален. Дори и през изминалата година доставените площи са били по-малко от прогнозираните през 2007 година 13.7 млн. кв. м търговски площи за следващата година.

Оптимистичните прогнози бяха породени от бума в сектора на недвижимите имоти и значителния интерес към развиващите се страни от "стария континент".

Относително негативни са прогнозите за следващата година, след приключването на проектите към крайна фаза през тази.

Много строителни компании са замразили или отменили обявени проекти, които са били в относително начална фаза на изграждане. Това ще се усети с пълна сила през следващата година, коментират още от консултантската компания.

Сред най-засегнатите ще бъдат страните от Централна и Източна Европа, където попадаме и ние.