Усилията на президента на САЩ Барак Обама за решаването на проблема с „токсичните" спечелиха подкрепата на банковите ръководители, но различията по отношение на цялостния план за финансовата индустрия остават, пише Reuters.

Главните изпълнителни директори на Wells Fargo, JP Morgan Chase и други финансови гиганти се срещнаха вчера с Обама в Белия дом и откликнаха на призива му за съдействие в подкрепа на икономиката.

Изявленията им за тежките условия на търговия през март обаче помрачиха положителната насока, които банковите ръководителите и Белия дом искаха да придадат на срещата.

След срещата Обама заяви, че е казал на банкерите, че трябва да бъдат по-чувствителни на това как действията на Уолстрийт изглеждат на останала част от страната.

"Покажете въздържание," е заявил Обама. "Покажете, че разбирате, че това е криза и всички трябва да направят жертви."

Ръководителите на банки, които често попадаха под критиката на Обама по отношение на бъркотията във финансовата система и техните бонуси, обаче заявяват след срещата, че не е постигнато съгласие по всички въпроси.

Една от спорните теми е спасителните средства на правителството и ограниченията в заплащането на ръководителите на финансовите институции.

Финансовите анализатори смятат, че ако компаниите в по-добро финансово здраве върнат правителствени средства, за да се освободят от новите правила за заплащането на техните ръководители, тези в по-тежко положение не могат да си позволят да направят това и ще бъдат заклеймени.

Ако се оставят настрана разногласията, двете страни отчитат нуждата от регулаторна реформа.

Администрацията на Обама обяви в четвъртък плановете си за пренаписване на финансовите правила, включително създаването на единен регулаторен орган, който да следи компаниите, чиито фалит би заплашил финансовата система.

Заплащането също е било обсъждано, но не е доминирало разговорите, а банкерите са отбелязали, че осъзнават публичното недоволство по въпроса.

"Знаем, че бяха направени грешки " казва по отношение на заплащането Джейми Даймън , CEO на JPMorgan след срещата. Всички разбират, че „златната ера" на заплащането в банките е приключила, според Кенет Люис, CEO на Bank of Americа.

Около 15 висши банкови ръководители са присъствали на срещата, според Белия дом, включително Лойд Бленкфийн от Goldman Sachs и Викрам Пандит от Citigroup.

Някои от другите ръководители в списъка са тези на Freddie Mac, Bank of New York Mellon, Northern Trust, PNC Financial, State Street и Morgan Stanley.