Руският президент Дмитрий Медведев се обяви за създаването на многовалутна кошница, а в бъдеще и на супервалута за световната икономика.

В интервю за Би Би Си в навечерието на срещата на високо равнище на Г-20 в Лондон руският държавен глава отбеляза, че "сегашната валутна система не се е справила с предизвикателствата".

"Добре все пак, че ние имахме някакъв набор от валути: долар, евро, британска лира", допълни Медведев.

"В бъдеще тази система трябва да бъде основана на многовалутна кошница, тя трябва да включва и други регионални резервни валути", допълва Путин.

"Ако можем да се споразумеем, то в бъдеще ще може да се говори и за създаването на някаква супервалута", посочва Медведев в интервюто на Би Би Си.

Руският президент допълва, че вече е обсъждал този въпрос по телефона с премиера на Великобритания Гордън Браун и други колеги. "Разбира се, ние сме реалисти и се надявам, че позицията ми е реалистичн, както и китайските ни колеги", заключава Медведев.

Китайската централна банка призова преди дни да бъде въведена нова международна резервна валута вместо долара в система, управлявана от Международния валутен фонд (МВФ) и основаваща се на валутна кошница, включваща долара, еврото, британската лира и йената.

Управляващият директор на МВФ Доминик Строс-Кан определи като "основателни" дискусиите за нова международна резервна валута, която да замени долара, както предлага Китай.

Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър обаче заяви, че доларът продължава да бъде основната световна резервна валута и Вашингтон ще действа тя да остане такава.

Източник: БТА