Размерът на просрочените кредити в Румъния се е повишил близо до 1 млрд. евро през февруари, сочат данни на централната банка на страната.

За последната една година размерът на този вид кредити се е повишил близо три пъти, според официалната статистика.

Силното поскъпване на еврото спрямо леята започва да оказва своето въздействие, като основната част от кредитите в страната са в евро поради по-ниските лихвите по тях.

Според специалистите размерът на лошите кредити в северната ни съседка през тази година може да достигне изключително високи нива, след като много хора е вероятно да изгубят своята работа.

Влошаването на кредитните портфейли на финансовите институции в Румъния доведе до това голяма част от банките да регистрират сериозно намаление на печалбата си, и дори загуби.

Обемът на просрочените кредити в чуждестранна валута се е повишил със 75% до ниво от 426 млн. евро, само за първите два месеца на годината.

Това до голяма степен се предопределя от поскъпването на еврото спрямо леята с 8% до ниво от 4.23 леи за евро, на фона на 3.91 леи в края на миналата година.

Повишението на лихвите по кредити в условията на тежка финансова криза е друга основна причина за влошаване на ситуацията в страната, според наблюдатели.