Цените на недвижимите имоти във Великобритания са се понижили с най-слаб темп от десет месеца насам през март, което се сочи от пазарните наблюдатели като знак за достигане на дъно в сектора.

Средната цена на жилищата в Oбединеното кралство са се понижили с 0.6% през настоящия месец в сравнение с предходния до ниво от 156 100 паунда, сочат изнесените данни.

На годишна база понижението все още е значително, като възлиза на 10.3%.

Растящата безработица и най-голямата криза от 1980 година засяга сериозно търсенето на жилища, както и слабата достъпност до финансови ресурси.

На фона на тежката среда, все повече брокери и продавачи намаляват цените на предлаганите от тях имоти значително по-слабо на фона на агресивните им действия отпреди няколко месеца.

Забелязва се тенденция на повишение на сключените сделки на фона на замразения пазар допреди няколко месеца, както и на броя на потенциалните купувачи, които се регистрират в сайтовете за продажба на недвижими имоти.

Въпреки оптимистичните знаци, специалистите са на мнение, че най-вероятно ще станем свидетели на продължаващо понижение в цените, но е възможно в близко бъдеще пазарът да намери своето дъно.

Централната банка на страната понижи нивото на лихвите до рекордно ниско ниво от 0.5%, факт, който се очаква да започне да оказва положително въздействие върху пазара след няколко месеца, както и да доведе до възстановяване на ръста на икономиката.