Най- добрите възможности за инвестиции винаги се крият във времена на спад и то на най-неочаквани места,пише Homes Overseas, класирайки 10 места, подходящ за инвестиране в имоти.

10.Норвегия.

Норвегия е едно от недооценените направления за инвестиции в недвижими имоти. Валутата на страната среща подкрепа от петролния и газовия сектор. Прирастът е положителен ( по последни данни 8.4%), а за разлика от много страни приходите на Норвегия надвишават разходите.

Ако тя беше компания, а не държава, със сигурност бихте си купили акциите й.

По данни на Statistics Norway за периода 1993 - 2007 г. цените на апартаментите са се повишили средно 425%, градските къщи - 300%, а къщите в предградията - 200%. Последвалият спад заради свръхстроителство намали цените на апартаментите с 5.4%, а на къщите 2.4%. Средната цена на квадратен метър жилищна площ в Осло в момента е около 3000 евро- относително малко спрямо заплатите на норвежците.

9. Южна Франция.

Франция усети по-слабо ударната вълна на ипотечната криза. Според индекса Knight Frank през третото тримесечие на 2008 г. цените са отбелязали ръст от 3.2%, двойно по-малко отколкото през миналата година, но сравнително добре на фона на глобалната конюнктура.

Средиземноморският бряг на Франция винаги се е радвал на интерес от страна на чужденците и изтеклата година нищо не промени. През 2008 г. на Лазурния бряг беше сключена най-голямата сделка за жилищен имот в света, като руски олигарх купи луксозна вила с 8 хектара градина за 500 млн. евро. По-достъпни предложения има в Кан и Ница.

Районът Прованс- Алпите- Лазурния бряг е един от най-гъстонаселените във Франция, с основен град- Марсел.

По данни на French National Estate Agents Federation (FNAIM), годишните наеми възлизат на между3.75%- 5% от цената на жилището (средно 2400 евро за 1 кв. м в Марсел, 3580 евро за 1 кв. м в Ница и 4150 евро за 1 кв. м в Кан)

8. ОАЕ.

Пазарът на недвижими имоти на Обединените арабски емирства (ОАЕ) се разви при безпрецедентна държавна подкрепа. Бумът започна в Дубай, който първи отвори пазара си за чужденци и им предостави редица възможности за облекчения. С това започна непрекъснат растеж, който завърши в края на 2008 г. Morgan Stanley прогнозира корекция на цените на имотите с около 10% до 2010 г.

През това време обаче другите емирства тръгнаха по стъпките на Дубай. Експертите говорят за изключителните перспективи пред Аджман, въпреки че наскорошното затягане на визовия режим ще създаде трудности.

Най-богатото и голямо емирство Абу-Даби отдавна се превърна в предпочитана туристическа дестинация на богатите, а в инфраструктурата се влагат милиарди.

7. Панама.

За последните няколко години хиляди американски пенсионери се преместиха в Панама, в която БВП расте с 9.2% годишно, а цените на недвижимите имоти с 25%. Прогнозата на Международния валутен фонд е, че и през тази година страната ще остане най-бавноразвиващата се икономика в Латинска Америка.

По данни на Global Property Guide в латиноамериканския Дубай през тази година се строят 300 небостъргачи и 40 хил. жилищни единици, в него инвестират Доналд Тръп и хотелската верига Nikki Beach. Панама Сити, Тихоокеанското крайбрежие и брега на залива Чирики са предпочитани от чужденците.

Основният въпрос за инвеститорите е дали пазарът е достигнал тавана си или има още потенциал за растеж.

6. Турция.

Наполовина европейска, наполовина ориенталска- Турция е харесва на всички. Правителствените данни показват, че туристическият сектор отчита 20% ръст, а това води и до ръст в сектора на недвижимите имоти.

Property Global Guide отчита, че печалбата от отдаване под наем се равнява на 6.47% от стойността на обекта годишно, а Aston Lloyd отбелязва ръст на цените на имотите със 7.3% годишно. Дефицитът на жилища, бързоразвиващата се икономика (въпреки проблемите с ликвидността) и ипотечен пазар на Турция предвещават, че тенденцията ще се запази и през тази година.

Популярни дестинации са Истанбул, Даламан, Алтинкум, Фетхие, Бодрум, Белек и Анталия.

5. Мароко.

Пазарът на недвижими имоти в Мароко дължи много на крал Мухамед IV- автор на плана Vision-2010, според който до 2010 година броят на туристите трябва да се увеличи на 10 млн. души годишно и да се построят още 250 000 хотелски стаи. Част от проекта предвижда строителството на шест нови курортни комплекси в Плаж-Бланш и Ликсус.

Популярни дестинации са също така Маракеш, Танжер и Агадир, расте интересът към третия по важност град в страната Фез.

Икономическият ръст на Мароко през 2008 г. беше 6.5%, но вероятно ще има спад на туристите, което ще се отрази негативно върху настроенията на инвеститорите. Строгият строителен контрол обаче може да предотврати свръхпредлагането.

Доходът от наем в страната възлиза на 6.5-8% от стойността на имота годишно (засега скромно за развиващ се пазар, но перспективите за бъдещето са добри). Цените на жилищата се повишиха с 35% за две години, като през 2008 г. се очаква да е отчетен по-скромен ръст

4.Бразилия.

Бразилия стабилно се развива благодарение на ръста на на средната класа и съответното търсене. Цените на имотите в петата по населеност страна в света нараснаха тройно за последните две години, а ръстът на БВП беше 5.4%. Инвеститорите се насочват към североизточното крайбрежи, около Бая.

Разбира се кредитната криза засегна негативно икономиката на Бразилия, но все още инвеститорите получават добри доходи от наеми в Рио де Жанейро (7.5-9.6% от стойността на имота) и Сао Паоло (4-9.6%) по данни на Global Property Guide Във Форталеза, Бая и Бразилаия този доход е 4-7%.

3. Египет.

По данни на министерството на туризма на Египет туристите в страната са се увеличили тройно за периода 2001-2007 г. за сметка на Източна Европа. Цените на жилищата варират от 22 000 до 43 000 в Хургад, в Шарм ельШейхе- от 35 000 до 50 000 долара, при плащане в брой.

Целогодишният туристически сезон и ниските цени на жилищата осигуряват 10% годишен доход от имота, а инвеститорите подписват договор, гарантиращ им поне 7% доходност от закупения имот.

Цените се увеличиха с 15% за година, но все още са ниски. За съжаление терористичната дейност затъмнява иначе безоблачните перспективи пред стараната,

След терористичния акт в Шарл ел Шейх през 23005 г. бяха необходими две години за възстаовяване на туризма.

2. САЩ.

Изглежда, че след като доларът завоюва позиции, държавният дълг расте, а имотите отчитат 15-20% спад, за инвестиции в САЩ трябва да се забрави. Безспорно пътят на възстановяване на икономиката ще е дълъг, но неминуемо ще се стигне до укрепване.

Knight Frank отчита признаци на възстановяване на пазара на имоти в Денвър, Бостън, Шарлот и Далас. В Ню Йорк пък апартаментите с по три-четири спални вече не за непосилен блян. При това с доходност от наем, възлизаща на 30% от стойността на жилището годишно.

1.Малайзия.

Малайзия с нейното младо, образовано население, регулиран пазар на недвижими имоти и отсъствие на куп данъци, е изправена пред очаквана 10-годишна миграция към големите градове.

Населението на страната се увеличава с 2% годишно, а същевременно условията за чуждестранни инвеститори се облечакват в рамките на правителствената програма "Малайзия- мой втори дом".

По данни на Националната банка от 2001 г. досега цените на имотите не са се увеличавали с повече от 6% годишно, а с оглед на инфлацията и ръстът на заплатите увеличението е дори по-малко.

И докато на пазара има свръхпредлагане на луксозни имоти, жилищата от средния ценови регистър недостигат с 36 хил. и именно те са перспективни.

Средната стойност на жилищен имот в Малайзия е 43 000 долара, а в Куала-Лумпур - 93 000. Сред привлекателните градове са още Джохур-Бару, Ипох и Кучинг.