Кризата засегна тежко и туристическата индустрия в Испания. Години наред туризмът бе един от основните двигатели на испанската икономика.

Туристическата промишленост бе засегната не само от икономическия спад в Европа, но и от отдръпването на чуждестранните инвеститори. Традиционният туристически модел на Испания, основан на морето и слънцето, среща все по-голямата конкуренция на по-евтини дестинации.

В същото време глобалното затопляне поставя още по-големи предизвикателства пред туристическия сектор.

Досега Испания беше втората най-популярна туристическа дестинация след Франция. Страната, чието население е 45 млн. души, се посещава годишно от 60 млн. чуждестранни туристи. Около 30% от тях идват от Великобритания, Германия и Франция.

Приходите от туризъм възлизат на 11% от Брутния вътрешен продукт на страната, а в сектора работят два милиона души. Икономическата криза в Европа и обезценяването на британската лира обаче нанесоха сериозен удар на туризма в Испания.

Броят на чуждестранните туристи вече спадна с почти 2 млн. души. Освен това напоследък крайбрежията се претрупаха с хотели, летни резиденции и други туристически инфраструктури. Това доведе до увеличаване на замърсяването. А то също е сериозна причина за отлива на туристи.

Източник:bТВ