Гръцкото министерство на развитието наложи днес глоба от един милион евро на американската "Ситибанк" за измама на гръцките потребители, предаде ИТАР-ТАСС.

Установено бе, че 85-те филиала на "Ситибанк" в Гърция са продавали на гръцки клиенти облигации на фалиралата американска банка "Лемън брадърс", като ги представяла за ценни книжа със "100 процента защитен и гарантиран капитал". В резултат на това по оценка на гръцкото министерство на развитието около 2000 клиенти на "Ситибанк" били измамени. Уверени в обявените гаранции на инвестицията, те вложили в ценните книжа около 200 милиона евро.

"Ситибанк" разпространявала ценните книжа на "Лемън брадърс" на гръцкия пазар от 2004 до 2008 г., като ги предлагала на обикновените вложители, а не на специализирани инвеститори, които имат опит в рисковите операции на фондовата борса. Финансовите продукти на "Лемън брадърс" се представяли на вложителите като "инвестиционни инструменти с висока доходност и нулев риск за първоначалния капитал".

Заместник-министърът на развитието Георгиос Влахос заяви днес, че глобата от един милион евро е наложена на "Ситибанк" за това, че банката не е информирала инвеститорите за рисковете на продуктите на "Лемън брадърс", които им е предлагала.

Източник: БТА