Гръцкото министерство на заетостта и социалната защита одобри серия от мерки в подкрепа на туристическия сектор в страната, съобщи гръцката агенция АНА-МПА.

Сред одобрените мерки са отпускане на помощи в размер на 50 милиона евро за около 50 хиляди сезонни работници в хотелските комплекси. Това ще позволи на работодателите да наемат същия брой хора на работа, както по време на сезона миналата година.

Предстои 45 милиона евро да бъдат отпуснати по Националната стратегическа референтна рамка за професионална квалификация в сферата на туризма на 3500 безработни, като за 30 на сто от хората, преминали обучението, има гарантирани работни места.

Според доклад на Института за туристически проучвания и прогнози /ИТПП/ в Гърция пътуванията с цел туризъм ще намалеят най-малко с 4,24 на сто тази година. Това ще повлияе пряко върху равнището на безработица, е посочено в доклада.

Според ИТПП спад в туристическите пътувания с пет, 10 и 15 на сто ще доведе до загуба на работни места съответно за 69 хиляди души, 96 хиляди души и 144 хиляди души.

Източник: БТА