Финансовата криза блокира пазара на имоти на много места в страната. Заради ограниченото търсене и липсата на продажби много агенции принудително затварят врати или преориентират дейността си. Същото е положението и с нотариалните кантори.

Такава е ситуацията и в Силистра. С близо 80% е намалял броят на сключените сделки на пазара на недвижими имоти в региона от началото на тази година. Основната причина за драстичния отлив е затрудненият достъп до финансови средства поради ограниченото кредитиране от страна на банковите институции.

"Сделките, които се сключват в момента, са такива, които са договорени през миналата година и в момента се финализират. Също така сделките, които стават на настоящия етап, са изключително с лични спестявания и лични средства на участниците на пазара", обясни консултант по недвижими имоти.

Пазарът е залят от предложения за продажби. Оферти са превзели целия град. Всеки трети новопостроен жилищен имот или търговски обект се продава или отдава под наем. Желаещи обаче няма.

Заради ограниченото търсене цените на имотите са паднали с повече от 25%. Докато през миналата година цената на гарсониера в краен квартал на града е достигнала 42 хиляди лв., сега тя не може да бъде продадена и за 30 хиляди лв.

Потенциалните купувачи предвидливо изчакват ново понижение на цените при евентуално задълбочаване на финансовата криза, което, според брокери, обаче едва ли ще се случи. Заради липса на действащ пазар работата на нотариалните кантори е намаляла близо три пъти.

Според представители в бранша първият признак за излизане от кризата и събуждане на пазара ще е не по-рано от следващата година. Раздвижването най-напред ще се усети при индустриалните имоти. Именно при тях се очаква и следващият бум със сделки на недвижима собственост у нас, сочат прогнозите в бранша.

Източник: Нова телевизия