Ирландия и Великобритания са реализирали най-лоша възвращаемост от търговски имоти през изминалата година, сочат изнесени данни.

Номиналната възвращаемост от инвестициите в подобен род имоти в Ирландия е била отрицателна в размер на 34.2%, докато тази във Великобритания е била - 22.1%.

В континентална Европа доходността е варирала от отрицателна в размер на -4.7% в Норвегия до 5.1% във Финландия.

В азиатския и тихоокеанския регион също се забелязва значително намаляване на доходността от инвестициите в търговски имоти. Южна Корея, която се отличи с 26.7% доходност през изминалата година, е регистрирала забавяне до едва 4%.

Доходността в Австралия е била 1.8%, а в Северна Америка и Канада 3.7%, според данни от консултантската компания IPD Index.

Номиналната възвращаемост в Южна Африка също се е забавила значително, от 27.5% на 13% през изминалата година, но въпреки това остава най-висока сред изследваните страни.

Междувременно вчера най-високият небостъргач в Ню Инглънд Boston's John Hancock Tower е бил продаден на търг за 661 млн. долара или близо наполовина спрямо цената платена преди по-малко от три години.

Спечелелият търга е предложил 20.1 млн. долара за контрол над 60-етажната сграда, както и задължението да поеме дългът на стойност 640.5 млн. долара.

През 2006 година компанията Broadway Partners плати 1.3 млрд. долара за имота, но се наложи да го продаде след невъзможност да плаща задълженията си.