Италианската банкова група UniCredit е попечител на 9-процентен дял в чешката енергийна група CEZ, който е собственост на различни инвеститори, информира Reuters, позовавайки се на местното подразделение на банката.

Ежедневникът Hospodarske Noviny по-рано цитира говорител на CEZ, според когото банката е попечител на 48 млн. акции на стойност приблизително 40 млрд. чешки крони (1.94 млрд. долара), които са собственост на 37 инвеститори.

По отношение на броя на инвеститорите банката обикновено не разкрива подобна информация за свои клиенти," заявява през Reuters Томас Павлик, говорител на чешкото подразделение на UniCredit.

Говорителят на CEZ Ладислав Криз, е споделил пред Reuters, че компанията не знае кои са инвеститорите, нито пък дали са местни или чужди групи.

Чешкото правителство притежава 70% от CEZ, която е най-голямата публична компания в Централна Европа

Според Hospodarske Noviny Citigroup е вторият най-голям попечител на акции на CEZ, притежавайки 40 млн. акции, но на стотици клиенти.

Вчера акциите на CEZ затвориха на цена от 735 крони (35.70) за брой. Книжата са загубили 40.4% от стойността си през последните 12%, докато основния индекс на пражката борса PX се е понижил с 52%.