Френската банка BNP Paribas- една от шестте големи финансови учреждения в страната, които получиха държавна помощ, е раздала премии на стойност 28.6 млн. евро на висши ръководни кадри за 2008 г., съобщава финансовото издание Challenges.

Средствата са отпуснати съгласно договорите на Мишел Пебьоро- председател на Административния съвет на банката, Бодуен Про- генерален директор, Жорж Шодро дьо Курсел- заместник -генерален директор още двама бивши зам.-изпълнителни директори.

Припомняме, че френският президент Никола Саркози се съгласи в началото на годината за финансова инжекция в размер на 10.5 млрд. евро за шестте най-големи финансови институции в страната, между които и BNP и Societe Generale в замяна на това техните ръководители да се откажат от бонусите си.

През миналата година Франция отдели 360 млрд. евро за своите банки, като по-голяма част от средствата са под формата на гаранции. В замяна държавата поиска те да увеличат кредитирането и назначи омбудсман, който да следи за това.

Най-голямата френска банка по пазарна стойност - BNP Paribas SA, отчете около 1.4 млрд. евро загуба за четвъртото тримесечие, в сравнение с печалба от 1.01 млрд. евро за същия период година по-рано. Банката получи 2.55 млрд. евро от втория кръг на помощи, предоставени от държавата.

Другата голяма френска банка Société Générale раздаде бонуси от 33 млн. евро на шестима от ръководните си кадри.