Морис Грийнбърг заявява, че не носи отговорност за проблемите на American International Group (AIG), тъй като те са възникнали след като той е напуснал, информира Reuters позовавайки се на интервю в Wall Street Journal с бившия ръководител на компанията.

Грийнбърг, който напусна поста на главен изпълнителен директор на AIG през 2005 г. след скандал, свързан със счетоводните дела на компанията, днес трябва да се яви пред Комисията по надзор и правителствена реформа в Камарата на представителите на Конгреса.

В доклад публикуван на уебсайта на Wall Street Journal вестникът съобщава, че Грийнбърг ще настоява за оказването на натиск върху търговските партньори на AIG, между които има големи щатски и чуждестранни банки, получили големи плащания вследствие на спасяването на застрахователя, да инвестират парите обратно в AIG.

Грийнбърг също така ще призове за намаляването на дела на правителството в компанията до 15%, в сравение със сегашните почти 80% като опит за привличането на частни инвеститори, според вестника.

Бившият CEO опитва да се дистанцира от проблемите довели до тежките загуби на AIG, които от своя страна наложиха използването на 180 млрд. долара средства на данъкоплатците в подкрепа на компанията.

AIG и Грийнбърг продължават да са част от различни правни спорове, а днешното събитие ще е първото публично изказване на Грийнбърг под клетва откакто компанията бе спасена от фалит през септември.