Първа инвестиционна банка предлага дългосрочни инвестиционни кредити по кредитна линия на германската инвестиционна банка KfW. Кредитите са насочени предимно към малките и средни предприятия в размер до 250 хил. евро, а кредитната линия предоставя свежи средства за усвояване от българския бизнес, съобщиха за Profit.bg от банката.

Германската банка, в сътрудничество с Банката за развитие към Съвета на Европа предоставиха кредитната линия на българската финансова институция след детайлно проучване и одобрение от Европейската комисия, сочат от ПИБ.

„По този начин предоставяме възможност на фирми, чийто проекти не търпят отлагане да се възползват от финансиране по тази програма. Най-интензивен бе интересът в градове като София, Пазарджик, Силистра, Благоевград, Габрово, Търговище, Варна, Сливен и Бургас", каза Надя Кошинска, директор „Малки и средни предприятия„ в банката.

По тази кредитна линия се отпуска дългосрочно финансиране по различни инвестиционни проекти за покупка и ремонтиране на търговски и офис площи, машини и съоръжения, транспортни средства както и изграждане или реновиране на производствени и складови бази.

Отпускат се също средства и за закупуване на обработваема селскостопанска земя, земеделска техника и инвентар. Фирми с инвестиционни проекти, одобрени за подпомагане от Европейските Фондове, вкл. Програмата за развитие на селските райони, също могат да кандидатстват за такъв кредит.

Днес акциите на банката поскъпват с 4.38%, на 1.67 лв., при обем от 4 864 лота.