Пазарът на имоти в Смолянския район е в застой през последните месеци, реалните сделки за продажба са малко, тъй като се изчаква, коментират брокери на имоти. Според данни на фирмата за недвижими имоти "Явлена-ГЕОС" се наблюдава сериозно намаление на минималните цени на жилища в Смолян и в "Пампорово".

Цените на апартаменти - ново строителство, в Смолян падат намаляват 400 евро за квадратен метър, докато в края на миналата година минималните стойности в града бяха 650 евро, обясняват от "Явлена-ГЕОС". Според експертите по недвижими имоти поевтиняването се отнася за случаите, когато обектите са строени с кредити. Подобна тенденция е особено ясно изразена в"Пампорово", където минималните разценки на апартаменти в комплексите намаляват до 380 евро за кв. метър. В курорта вече се подготвя продажбата на два хотела от съдия-изпълнител заради необслужвани кредити, информират брокери.

При продажба на жилища и имоти, които не са строени със заеми,собствениците задържат цените при високи нива, тъй като изчакват по-благоприятна конюнктура. В резултат на това стойностите от офертите за продажби не отразяват реалните цени поради спада нафинализираните сделки.

Търсенето на жилища през последните месеци рязко намаля, защото банките все по-трудно отпускат кредити, уточняват от"Явлена-ГЕОС". Според експерти основният проблем на пазара на недвижими имоти в района е липсата на купувачи със "свежи пари".

Източник: БТА