Пазарът на жилищни имоти в София започна новата година с раздвижване и осъществяване на много сделки, които са били отлагани за новата година, след което през февруари броят на покупко-продажбите в София намаля с над 50% спрямо предходния месец, а през март се възстанови до нивата от януари 2009 г.

Сделките за покупко-продажби на имоти в София са концентрирани в районите Драгалевци, Лозенец, Младост, Витоша, широк център, сочи анализ не Бългериан Пропертис.

Средните цени на осъществените сделки са близо до средните за 2008 г. - на нива от около 90 000 евро (при 96 200 евро средна цена за 2008 г.). Това се дължи на факта, че купувачите с налични парични средства се възползват от спадналите цени на имотите и купуват по-големи и по-престижни имоти.

Има търсене и на апартаменти на цени между 30 000 евро и 50 000 евро, но тъй като купувачите на такива имоти обикновено не разполагат с парични средства и разчитат на банково финансиране, сделките в този ценови сегмент все още са рядкост.

Докато търсенето на имоти в София е на добри нива и клиентите са доста смели в избора и решенията си, покупко-продажбите на имоти във Варна са на ниски нива от началото на годината. Купувачите с интерес към Варна са по-колебливи, а реализираните покупко-продажби са на цени значително по-ниски от тези през 2008 г. Тогава средната цена беше по-висока от тази в София - 107 500 евро, докато за първите 3 месеца на 2009 г. средните цени на реализираните сделки във Варна са около 70 000 евро.

Има ръст в средните наемни нива на жилищните имоти в края на миналата година до ноември. От декември 2008 и през януари 2009 средните цени на реализираните сделки с наеми са се понижили леко, може би поради усетения в края на годината силен ефект от финансовата криза и нарастване на сигурността на доходите на наемателите.

След леко повишение на средните наемни нива през февруари следва спад през март. Наемните нива на жилищни имоти във Варна през изминалите месеци са се изравнили с тези в София.