В средносрочен план Еврохолд България ще насочи своите усилия в това да се развие като регионална финансова група фокусирана върху направленията общо застраховане, лизинг, частно инвестиционно банкиране, автомобили, недвижими имоти и производствена сфера, съобщиха от компанията.

По отношение на Общо застраховане целите на Еврохолд са за вземане на пазарен дял от 5% в 6 до 10 страни в региона и утвърждаване на Евроинс като един от водещите застрахователни брандове в Югоизточна Европа.

Стратегията включва регионална експанзия с придобиване на общозастрахователни компании в Югоизточна Европа, обща политика на всички компании в EIG в областта на маркетинг, брандиране, управление на активи, управление на риска, презастраховане, информационни технологии. В стратегията на Еврохолд се предвижда и реализиране на проект "Европа", а именно навлизане на общозастрахователните пазари във всички страни членки на ЕС.

По направлението Лизинг холдингът си е поставил цели за създаване на лизингов холдинг от компании, които оперират на пазарите на EIG, достигане на лизингов портфейл от 1.2 млрд. лв. до 5 години и постигане на максимална синергия между лизингови и застрахователни операции.

Стратегията в случая е закупуване или създаване на лизингови компании във всички страни на присъствие на EIG, централизиране на усилията за набиране на капитал за всички компании (постигане на дългосрочно международно финансиране, което ще доведе до по-ниска цена на финансовия ресурс) и интеграция на застрахователен и лизингов бизнес във всяка страна.

Стратегията на Еврохолд България при частното и инвестиционно банкиране предвижда централизирано управление на застрахователните резерви, както и консултирането на сделки по сливания и придобивания.

Целите в направление Автомобили са присъствието на всеки пазар на EIG, интегриране с лизинга и застраховането, продажба на 12 000 автомобила годишно до 5 години. Стратегията за постигането на целите са стратегическо партньорство със значими автомобилни търговци, интеграция на продажбата на коли с лизинга и застраховането, както и създаване на нови канали за дистрибуция на лизингови и застрахователни продукти.

В направление Недвижими имоти целта е преструктуриране и/или продажба на портфейла в следващите 3 до 5 години. Холдингът планира развиване на индустриалните и офис имоти и реализиране на мащабни офис проекти.

Поставените средносрочни цели по направление Производство е преструктуриране и/или продажба на портфейла в следващите 3 до 5 години. Стратегията в случая е финансово и организационно преструктуриране, както и намиране на оптимален способ за продажба.

Да припомним, че консолидираните приходи на Еврохолд България за 2008 г. са 413.2 млн. лв., спрямо 368.3 млн. лв. за предходната година, информираха от компанията за Profit.bg.

Реализираният резултат е печалба в размер на 8.71 млн. лв., спрямо 79.96 млн. лв. печалба за 2007 г. като 57.7 млн. лв. от резултата през 2007 г. се дължат на еднократния ефект от извършената апортна вноска на акциите на ЗД Евроинс АД и Евроинс - Здравно осигуряване в Евроинс Иншурънс Груп.

През изтеклата 2008 г. холдингът бе преструктуриран, като застрахователното и лизинговото направление бяха консолидирани в два подхолдинга. През настоящата година се финализира създаването и на автомобилния подхолдинг на групата - Еврохолд Аутомотив Груп, който да консолидира участията на Еврохолд в настоящите автодилъри, както и тези, които предстои да бъдат присъединени към групата.

Към момента акциите на компанията поскъпват на БФБ с близо 3%, на 0.98 лв. Изтъргуваният обем в първите минути на сесията възлиза на 330 лота.