Пазарът на ваканционни имоти през 2009 г. е доста интересен и динамичен, се казва в анализ на имотния пазар за първото тримесечие на 2009 г. на Бългериан Пропертис.

Факт е, че сделките са спаднали спрямо началото на 2008 г., но динамиката се поражда от гъвкавостта на строителите и собствениците на такива имоти в предлаганите от тях оферти и цени.

В този пазарен сегмент има много интересни предложения и вече се осъществяват доста изгодни сделки. Например в Банско има цени на отлични вече построени и обзаведени апартаменти от 600 евро на кв. м.

Купувачите през тази година избягват покупките „на зелено", като 75% от реализираните сделки с ваканционни имоти са с вече построени и дори обзаведени апартаменти.

Интересно е да се отбележи, че средните цени на реализираните сделки през 2009 г. и в този сегмент не се различават много от тези през 2008 г. - 61 000 евро за планинските курорти и 80 000 евро за морските курорти, като обаче в момента на такива цени се купуват по-атрактивни имоти в по-качествени комплекси, които представляват и по-добра инвестиция.

През февруари по-търсени са имоти в планинските курорти, докато през март започва да се усеща увеличение в търсенето на имоти в морските курорти заради наближаващия летен сезон.