Румънските застрахователни компании са получили рекордно големи капиталови инжекции през февруари, на стойност почти 100 млн. евро, информира Ziarul Financiar, позовавайки се на данни на Националния търговски регистър на северната ни съседка.

През януари капиталовите увеличения в застрахователния сектор са възлизали на около 17 млн. евро, докато за цялата миналата година стойността им е около 271 млн. евро.

Застрахователите се нуждаят от капитал тъй като пазарните условия стават все по-трудни, а загубите се увеличават. Много от акционерите обаче не знаят дали ще могат да си възвърнат инвестициите като се има предвид, че основните направления в застрахователната дейност - автомобилното застраховане и жилищното застраховане в момента са в спад.

Най-голямата капиталова инжекция през февруари е осъществена от Unita, където, според търговския регистър, акционерният капитал е увеличен с 41.7 млн. евро. Австрийската група Uniqa придоби Unita в края на миналата година от Vienna Insurance Group. Увеличението на капитала е било необходимо за покриването на загубите на компанията и разширяване на дейността.

Второто и третото най-големи увеличения на капитала са на BT Asigurari и Asiban, собственост на френската група Groupama, които са получили по 21.7 млн. евро и 20.2 млн. евро, съответно.