Печалбата на най-голямата унгарска банка OTP Bank за 2008 г., е с 21% по-малка от предварително обявената, след като задълбочаващата се финансова криза я е принудила да направи отчисления свързани с положителната репутация на две от подразделения на банката.

Печалбата на OTP възлиза на 241.1 млрд. форинта (1.1 млрд. долара) в сравнение с 303.5 млрд. форинта обявени на 13 февруари.Намаленията на стойността на активи в сръбското и украинското подразделение на OTP са скочили повече от два пъти, до 93.6 млрд. форинта, в сравнение с тези изчислени в края на 2008 г.

"Кризата се задълбочи, влошавайки още бизнес перспективите ," казват от OTP. "Очакваните по-висок риск и разходи за финансиране, заедно с по-малките перспективи за растеж са довели до занижаването на оценката на компаниите."

Икономиките в Централна и Източна Европа в момента понасят ударите на световната финансова криза, която спря кредити и инвестициите в региона. Унгария и Украйна, два от ключовите пазари на OTP, бяха принудени да търсят международна помощ, докато рейтингите на Русия и България бяха намалени.

ОТР е една от водещите финансови институции в страните от Централна и Източна Европа и е собственик на българската Банка ДСК.

Цената на акциите на OTP отчиташе ръст от 0.9%, до 2 153 форинта за брой, към 9:48 часа в Будапеща. Пазарната стойност на банката е намаляла с 25% от началото на годината, до 605 млрд. форинта.