Огромното заплащане на лондонските банкери е паднало от най-високото ниво до най-ниското сред световните финансови центрове, информира Reuters, позовавайки се на проучване. Финансистите на Уолстрийт вече оглавяват класацията на най-добре платените.

Заплатите и бонусите на банкерите в Лондон са паднали средно с 62% през 2008 г., а те са получили с 40% по-малко от колегите си в Ню Йорк, сочи проучване на Napier Scott.

Участниците в проучването също така отбелязват, че обезценяването на английския паунд спрямо долара и еврото през последната година е спомогнало за това заплащането на лондонските банкери да изглежда по-малко.

Частните банкери са крайните победители, отчитайки най-малък спад в заплащането. Управляващите директори във водещите частни банки във Великобритания, Швейцария, Русия и Дубай са получили средно по 510 000 паунда (747 800 долара).

На противоположния край са възнагражденията в сферата на структурираните кредити, който са паднали с 86%.

По географски региони заплащането на банкерите в Близкия Изток е било намалено с най-малко, докато руските финансисти са получили най-тежките удари.

Проучването, което излиза в осма поредна година, се провежда ежегодно от Napier Scott сред почти 4 000 банкери в основните финансови центрове по света.