Холандия планира да утрои глобите за тайни банкови сметки в чужбина от 100 на 300%, съобщават холандските медии, като цитират вчерашно телевизионно изказване на заместник-министъра на финансите Ян Кеес де Ягер, който отговаря за данъчната политика.

В момента холандците с тайни банкови сметки в чужбина са заплашени от конфискация на парите от данъчните власти. Ако предложението на Де Ягер се приеме от парламента, те ще платят и глоба в двоен размер на сумата.

От 2001 г. действа един вид амнистия за холандците, които си признаят, че имат тайни авоари в чужбина - те плащат допълнителни данъци, но не са заплашени от глоби или наказателно преследване.

Само през тази година 317 души са се възползвали от тази система, като са признали за тайни спестявания на обща стойност около 70 млн. евро, което прави средно 221 000 евро на човек, пише "Ен Ер Сей - Ханделсблад".

Това вероятно има връзка с факта, че доста страни, сред които Лихтенщайн и Швейцария, обявиха, че започват да променят правилата си за банковата тайна, пише "Телеграаф". Според данъчните служби по 20 души на ден са започнали да обявяват тайни сметки в чужбина.

"Телеграаф" цитира адвокати, чиито имена обаче не са посочени, че хората, които са обявили парите си от тайни банкови сметки в чужбина, са предимно дилъри на меки наркотици, които са натрупали тези пари през 90-те години.

В друга статия "Телеграаф" цитира оценки, според които в банкови сметки в чужбина има 7 млрд. евро на холандски граждани, за които не са плащани данъци.

Източник: БТА