Група инвестиционни банки и компании, участвали като мениджъри на първични публични предлагания, са се съгласили за изплащане на 600 млн. долара обезщетения на инвеститори по съдебно споразумение по дело за изкуствено завишаване на цените на първични публични предлагания в края на 90-те години.

Споразумението може да доведе до края на стотици дела, заведени в края на 2000-та година за това, че компаниите и техните поематели на първичните им публични предлагания изкуствено са завишили цените.

В споразумението са включени над 300 първични публични предлагания на технологични и интернет компания, които са били предложени на широката публика за периода между 1998 и 2000-та година. Тогава бе и краят на технологичния бум и последва "пукане на балона".

По-ранните опити за уреждане на споразумение за над 1 млрд. долара са били неуспешни, като то на няколко пъти е било обжалвано и е минало през различни съдебни инстанции.

Друга причина е отпадането на ключови подсъдими като Bear Stearns, Lehman Brothers Holdings Inc и American International Group, част от които вече не съществуват, а други са със значителен процент държавно участие.

Според копие от споразумението, публикувано на страниците на Wall Street Journal, точната сума, която банките са се съгласили да изплатят, е в размер на 586 млн. долара. Това кой на кого и колко плаща е конфиденциална информация.