Банките в Румъния започват да понижават лихвите по ипотечните кредити. Лихвите обаче, не са най-големия проблем за желаещите да си закупят жилища в северната ни съседка.

Финансовата криза направи институциите в Румъния значително по-консервативни в сравнение с периода само допреди година.

Тогава те бяха склонни да финансират до 100% от стойността на жилището. Към момента този процент е значително по-нисък и възлиза на около 70-80% от стойността на имотите, пише финансовото издание ZF.ro.

Някои банки дори изискват стойността на жилището да е два пъти по-висока от тази на заема, или дават кредити до 50% от стойността на жилищата.

Това изисква потенциалните купувачи да разполагат с половината от необходимата сума за покупка на имота, което е една значителна сума и е сред основните причини за замразяване на пазара на недвижими имоти.

Друга причина за повишените банкови изисквания е продължаващото понижение в цените на недвижимите имоти. В условията на подобен пазар на недвижимите имоти, банките осъзнават, че трудно биха продали тези на нередовните платци.

Кредитополучателите се проучват изключително задълбочено и по отношение на гаранциите за това, че ще се изплатят на банките.

В отговор на настоящите условия от централната банка на страната изискват клиентите да участват с поне 15% собствени средства.