Софийският градски съд (СГС) отложи за 14 май делото срещу Валентин Димитров и още няколко души, подсъдими за длъжностно присвояване.

Пред съда днес показания даде бившият член на Съвета на директорите на Топлофикация-София Иванка Диловска. Тя е подсъдима по друго дело срещу Вальо Топлото, по което той е обвинен за безстопанственост. Диловска разясни обстоятелствата около структурни промени, направени в през 2002 г.

Другият бивш член на Съвета на директорите - Илко Йоцев, не се яви днес поради това, че се намира в командировка извън София. На следващото заседание той ще трябва да даде показания около това кой е направил предложението дирекция "Материално-техническо осигуряване" да премине под ръководството на изпълнителния директор на дружеството.

Решението за това е било прието на съвещание на Съвета на директорите на дружеството от 2004 г. Протоколите от това съвещание бяха представени днес пред съда.

Подсъдимата Лина Абланска е бивш началник на дирекцията. Подсъдими за присвояването на около 6 млн. лв., освен Валентин Димитров, са друг бивш началник - Георги Рогачев, заместникът му Емил Антонов, Лина Абланска и Мая Стоилова. Стоилова е собственик на фирма "Шибър", посредством която, според прокуратурата, Топлофикация-София е източвана.

Прокуратурата обвини Рогачев, Антонов, Стоилова и Абланска, след като откри, че Валентин Димитров има сейфове с пари в "Пощенска банка".

Източник: bTV