В близките години доларът ще си остане една от водещите световни валути, смята професорът в института по перспективни изследвания в Принстън и нобелов лауреат Ерик Маскин.

"Доларът е една от главните и достатъчно стабилни валути. Според мен съотношението на долара към другите валути няма да се промени в обозримо бъдеще", заяви ученият в интервю за РИА Новости.

Според събеседника една нова валута, която идея сега се обсъжда сред страните от Азия, няма да бъде конкуренция на долара като световна разплащателна единица.

„Колкото до създаването на азиатски валутен съюз и въвеждането на нова валута (...) то, според мен, това е възможно да се случи, но тя не бива да се разглежда през светлината на конкурент на долара. По-скоро, въвеждането на подобна валута ще даде преимущество на азиатските държави, до колкото употребата на единна валута ще опрости търговските им взаимоотношения. Това ще им позволи да ограничат валутния риск", каза Маскин.

Ерик Маскин е американски икономист. Той е преподавател в Масачузетския технологичен университет, в Харвард и Института по перспективни изследвания, както и е президент на Иконометрическото общество.

Една от основните сфери на научна дейност на Ерик Маскин е развитието на теорията за оптималните механизми за функциониране на пазара. За своята дейност в областта той става Нобелов лауреат през 2007 г., заседно с Леонид Хурвиц и Роджър Майерсън. Маскин се вълнува и теорията на игрите и развитието на математически методи в икономиката.

Сн.: Среща на Джордж Буш с Нобелови лауреати през 2007 г. Ерик Маскин (четвърти от дясно)