Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ ще осигури на централните банки на Япония, Швейцария, Великобритания и ЕС нови кредитни линии на стойност до 287 милиарда долара, предаде Асошиейтед прес.

УФР посочи, че ще предостави до 45 милиарда долара на Bank of England, 108 милиарда долара на Европейската централна банка (ЕЦБ), 99 милиарда долара на Bank of Japan и 35 милиарда долара на Швейцарската национална банка.

Според суаповите споразумения от есента на миналата година, когато кредитната криза се задълбочи, УФР осигурява долари в замяна на резерви от други национални валути.

Целта на кредитните линии е да подобрят кредитните условия на глобалните финансови пазари чрез засилване на международната наличност на щатски долари, отбелязва АП.

ЕЦБ, Bank of England, Bank of Japan и Швейцарската национална банка ще разширят суаповите си споразумения, за да осигурят на УФР ликвидност в чуждестранна валута, ако се наложи.

Британската централна банка съобщи, че споразуменията, обявени днес, ще позволят на УФР да осигури финансиране на финансовите институции в САЩ.

Източник: БТА