„Вие притежавате недвижим имот? Имате нужда от пари? Вземете кредит! Никога не е било по-лесно!". Само преди шест - седем месеца подобни послания ни заобикаляха от всички страни, а банките се надпреварваха да предлагат различни видове ипотечни кредити. Лихвите по тях бяха паднали до 6.5 процента. Днес ситуацията е доста по-различна. Кредити се отпускат трудно, лихвите са от 9.5 до 11 процента, а размера на финансирането е до 60 процента от стойността на жилището. Въпреки всичко кредитът си остава най-предпочитаният начин за покупка на нов дом. Оферти за лизинг почти липсват, а разсрочените плащания от строители са по-неизгодни от кредитите.

Експертите съветват да не се капарира имот, преди да получите окончателно одобрение от банката и при първи индикации, че не можете да плащате вноските по кредита си, да преговаряте с банките за нов разплащателен план.

Истината е, че банките нямат за цел да се сдобият с имота ви. Те не оперират с апартаменти, хотели или заводи, а с пари. Още повече, че дори и да ви вземат имота, възможността да го реализират бързо на пазара е почти нищожна. За това банките преосмислиха своята кредитна политика и направиха първите стъпки, за да улеснят своите клиенти, в случай че те изпитват затруднения с изплащането на кредитите. Това естествено не означава, че клиентът ще плати по-малко или пък кредитът ще му бъде опростен. Налице е готовност за разсрочване на кредити.

Подобно желание изразиха редица български банки. Така например от Първа инвестиционна банка предоставиха възможност на всички свои клиенти да посетят банков клон и да предоговорят безплатно своите кредити, съобщиха от ПИБ през миналата седмица за Profit.bg.

Банката дава възможност за избор при предоговарянето на кредитите, като има възможност за определяне на по-малки погасителни вноски или ползване отново на гратисен период до 12 месеца, като в този период се заплаща само лихва, без погашения по главницата. Предложението важи за потребителски и ипотечни кредити.

Новата програма на кредитната институция стартира от 27 март (петък), като предложението да се договорят горните облекчения, без обичайната за това комисионна, важи до 30 юни 2009 г.

От Уни Кредит Булбанк, за своите клиенти, които са изгубили работата си, са готови в рамките на една година да капитализират лихвата към главницата и тя да бъде изплащана в бъдещ период. Друга възможност, за хора, за които по-високите лихви са непосилни, е да поискат удължаване на срока по кредита.

Гъвкавост проявяват и от Пощенска банка. Те са склонни, за срок от една година, да намалят наполовина дължимата месечна сума по кредита. От длъжниците се иска само да подадат молба за разсрочване и да платят поне една вноска по стария си погасителен план. Забавените плащания ще се наваксват или чрез удължаване срока на кредита или чрез увеличаване размера на вноските.

Предложението на Райфайзен банк е малко по нестандартно. В случай, че техните клиенти заявят, че имат проблеми с изплащането на вноските по кредита, банката преоформя задълженията по индивидуални схеми, но от длъжника се очаква да запознае банката със своеобразен бизнесплан, който си е направил, за подобряване на финансовото си положение.

Източник: Имоти ООД, с допълнение от Profit.bg