Цената на земеделската земя във Великобритания се е понижила с 2.6% през първите 3 месеца от началото на тази година, което е третото поредно тримесечие на спад, сочат данни на Knight Frank.

Все пак, поевтиняването е по-слабо от отчетения спад от 5.2% през последните 3 месеца на 2008 г.

Средната цена на земеделската земя в момента е около 1 200 паунда за декар, което е с 1% повече спрямо същия период година по-рано, става ясно още от данните на консултантската компания.

Анализаторите очакват търсенето на земеделска земя да започне да се повишава към края на тази година, въпреки че предлагането все още е недостатъчно.

Въпреки че цените се понижават вече 3 поредни тримесечия, което не се е случвало от 2000 г., те остават по-високи спрямо същия период на 2008 г., казва Андрю Шърлей от Knight Frank.

Макар да се очакват някои принудителни продажби на земеделска земя през тази година, това ще бъдат главно земеделски производители, които нямат капитали в други дейности, казват експерти.

Повечето консултанти очакват земеделската земя да поевтинее през следващото тримесечие, което обаче едва ли ще продължи до края на тази година.